Vinprovning i Toscana

Blogg Aug 03, 2016 No Comments

För ett par veckor sedan åkte vi på en weekendresa till Toscana, som är en region i den mellersta delen av Italien. Det kändes naturligt att välja just den delen av Italien, eftersom området innehåller mycket kultur, historia och vackra miljöer. Dessutom anses det vara en av Europas bästa platser att besöka om man är intresserad av mat, men framförallt om man är intresserad av vin. Att vi bestämde os för Toscana, var dels att vi visste att det finns fantastiska vingårdarna som ligger belägna i Toscana.

Guidad rundtur på vingården

Vinprovning Toscana

Under vårt besök i Toscana bestämde vi oss för att åka till ett område i närheten där vi bodde, som kallas för Piemonte, det är omtalat för att både odla och producera högklassiga viner, vilket var något som minst sagt stämde. Utbudet av vingårdar i detta område var stort, till en början hade vi väldigt svårt att välja bland de olika alternativen, men till slut bestämde vi oss för att besöka Villa Cornarea.

Landskapet där var helt fantastiskt, fyllt av vinmarker och plantage. På vingården Villa Cornarea blev vi varmt välkomnade av värdarna som arbetade där, vi fick också information om hur vår dag på gården skulle se ut. Vi startade besöket med en rundtur på vingården samtidigt som guiden berättade om hur vinprocessen gick till. Stämningen var väldigt lättsam och vi gavs möjligheten att ställa de frågor vi hade. Efter rundvisningen blev det dags att prova de olika vinerna som de producerade.

Vinprovningen innehöll helt fantastiska lokala viner, tillverkade på olika druvor och var olika fylliga. När vi var belåtna gavs möjligheten att köpa vinerna vi nyss hade provat, plus flera andra sorter ur deras sortiment. Jag bestämde mig för ett fruktigt vitt vin jag smakat på vinprovningen och en flaska Brunello, min fru bestämde sig för ett rött fylligt vin. De tre flaskorna ska självklart avnjutas när vi kommit hem och vill drömma oss tillbaka till Italien.

Sevärdheter och kultur

Området Toscana är präglat av medeltidsbyar fyllda av historia och kultur, så självklart bestämde vi oss för att besöka en av dem, det blev även ett besök på ett museum som fanns där. Historien var väldigt intressant, rekommenderar alla som någon gång tänker besöka Toscana att stanna till i någon av alla de små byarna för en dag. Det var verkligen värt ett besök!

Det allra sista vi hann med, innan det var dags att lämna Toscana, var att besöka det lutande tornet i Pisa, vilket är något som vi velat göra i flera år. Äntligen har jag och min fru ett foto att hänga upp därifrån, tillsammans med våra andra resminnen.

Sammanfattningsvis var det en väldigt lyckad weekend, den innehöll alla de bitar en riktigt trevlig semester bör innehålla. Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat drömma om att få spendera några dagar i ett så vackert landskap, och möten med ortsbefolkningen, den goda maten och drycken. Om du ännu inte haft möjligheten att besöka Toscana, så ska du absolut göra det.

admin