Vinprovningar i Sverige

Blogg Aug 03, 2016 No Comments

Det är många som uppskattar att åka på vinprovning, däribland jag själv och min fru. Att åka på vinprovning innebär vanligtvis en guidad tur på en vingård, där man får lära sig vad som skiljer de olika druvorna åt, vad det är för skillnad på viner, vad det finns för olika vinregioner.

vinprovningar i Sverige

Dessutom ingår provsmakning på de olika sorterna, där man tar hänsyn till faktorer som lukt, smak och utseende. Det kan till exempel handla om att provsmaka viner gjorda på samma druva, eller viner i olika prisklasser. Ett annat exempel kan vara att testa viner som rekommenderas till någon särskilt typ av mat, som diverse ostar eller frukt. Även vinglasen har en avgörande roll i samband med vinprovning, vissa glas lämpar sig bättre för vissa sorter, beroende på vinets egenskaper.

Ästads vingård – en upplevelse utöver det vanliga

Är man på jakt efter en vingårdsupplevelse, men inte har lust att eller tid att resa utanför Sverige, är Ästads vingård i Hallands vackra miljöer ett bra alternativ. Där kan man ta del av guidade turer på vinfälten, besöka vineriet och lära sig mer om hur processen går till. Gården har funnits i ett antal år och har genomhärdat alla Sveriges årstider, vilket har lett till att det första vinet från gården nu finns i deras vinkällare.

Utöver egenproducerat vin, erbjuder Ästads vingård noggrant utvalda vinsorter från hela världen, vissa smakar bättre om de dricks direkt, medan andra flaskor bara blir bättre med åren. Gården har en egen vinbar där man kan dricka vin från bland annat Frankrike, Spanien och Italien. Ästads vingård har ett flertal packet att välja mellan, där det finns något i alla prisklasser.

Blaxta vingård – vinerna med hög standard

Ett annat tips är Blaxta vingård i Stockholm, där vinframställningen inryms i en gammal lada. Gården arbetar med mängder av olika druvsorter och har flera olika typer av flaskor i den egna vinkällaren. Det finns möjlighet att boka guidade turer som tar besökaren genom både gården och fabriken, varpå rutten avslutas med en utsökt vinprovning. Gården tillverkar svenska viner med hög standard, tillverkade med hjälp av lokala råvaror, vilket gör det möjligt för gården att ha både odling och producering på ett och samma ställe.

Blaxta vingård riktar in sig på att ha ett stort sortiment, bestående av annorlunda viner i mindre serier. Därför finns det säkerligen något för alla smaker samtidigt som upplevelsen blir unik av sitt slag. På Blaxta vingård finns även en restaurang, här kan du avnjuta en bit mat tillsammans vinet.

Ett billigare alternativ

Vill man inte åka långt eller spendera mycket pengar, erbjuder Systembolaget vinprovningar efter stängningsdags på ett flertal av landets butiker. Givetvis kan det inte jämföras med att åka till en riktig vingård, men ett alternativ om man har ont om tid eller pengar. Deltagarna får lära sig om de olika druvornas historia, till vilken mat som de olika vinerna passar och vad man ska ha i åtanke i samband med provsmakningen. Tänk på: biljetterna måste köpas i förväg!

admin