Champagne

Blogg Aug 03, 2016 No Comments

Champagne är ett mousserande vitt vin eller ett mousserande rosévin, som tillverkas i det franska området Champagne. Ett vanligt förekommande fel är att kalla alla mousserande viner i världen för champagne, då det enbart är vin tillverkat från det nämnda området som ingår i beteckningen. Det beror på att den champagnen framställs på ett särskilt sätt och därmed har patent.

champagne

Champagnens intressanta historia

Vin färdades till området Champagne i Frankrike omkring femtio år efter Kristus. De små byarna i närheten tillverkade och sålde redan rödvin på samma druva som den första champagnen sedan skulle komma att tillverkas på, men då var vinet inte mousserande.

Många hävdar att champagnets uppfinnare var en man vid namn Dom Pierre Perignon, som var en medeltidens munk. Han inte uppfann champagnen, men hjälpte till att utveckla en rad metoder, som kom sedemera att användas vid framställningen. Bland annat kom Perignon på idén att skilja de olika vinerna från de tre pressningsformerna. Han uppfann samtidigt champagnepressen.

Själva champagnen framställdes med andra ord naturligt. När vintern och kylan anlände innan det vanliga vinet hann jäsa klart i lugn och ro, slutade jästen att fungera på grund av den kalla temperaturen. Så därför påbörjades en andra jäsning när årstiden ändrat sig ytterligare en gång och det blivit varmare, det bidrog till att värmen förvandlade sockret till alkohol. Värmen i kombination med halter av koldioxid i luften, gjorde att vinet fick bubblor som kännetecknar champagnen och det mousserade vinet.

Tillverkning av champagne tar minst två år. Det tar också minst tre år innan chamagneflaskorna säljs ute i butiker och på systembolaget, detta görs för att vara säker på att alla halter ska vara korrekta. I slutet av processen handplockas de druvor som används i framställningen, att de plockas för hand beror är för att druvorna inte ska gå sönder.

champagne

Champagne i samband med förrätt eller måltid

Jag älskar champagne till förrätter som kex och ost, eller varför inte lite frukt? När det gäller måltider tycker jag att champagnen gör sig bäst tillsammans med fisk, kaviar eller skaldjur, då det bryter av smaken på ett fantastiskt sätt, samtidigt som drycken är väldigt skonsam för magen. Ett annat förslag är att ha champagnen som måltidsdryck till ugnsbakade rotfrukter och grönsaker. Det sägs vanligtvis att drycken fungerar till alla typer av salta tilltugg, jag kan inte annat än att hålla med. Om du inte har testat chamagne, borde du verkligen göra!

admin